Święta to nie
tylko zapach smażonego karpia i bigosu, to także zapach świeżych
cytrusów. Kiedyś były one rarytasem, dziś dostępne są przez cały rok,
ale właśnie teraz - w grudniu są najlepsze. Z pomarańczy przy pomocy trójkątnego noża do dekoracji możemy wyczarować piękne, pachnące ozdoby.
Skromny kwiatuszek:
W pomarańczy naciąć 6 pasków, tak by u podstawy nie rozciąć skórki do końca. Wycięte paski zaginamy do środka.
Pomarańcza w wianuszku:
By wykonać tę
ozdobę należy wyciąć 12 pasów, tak by u podstawy nie rozciąć skórki.
Następnie każdy z pasków zagiąć do środka i i wsunąć szczelinę obok po
lewej stronie.
Spiralka z pomarańczy:
Skórkę pomarańczy nacinać spiralnie jednolitym, równomiernym ruchem.
Źródło: http://delektujsie.blogspot.com/2011/12/trojkatny-noz-do-wykrawania-i-ozdoby.htmlŹródło reszty zdjęć: Internet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz