sobota, 30 listopada 2013

"Co można wyciąć w pomarańczy?"



Święta to nie tylko zapach smażonego karpia i bigosu, to także zapach świeżych cytrusów. Kiedyś były one rarytasem, dziś dostępne są przez cały rok, ale właśnie teraz - w grudniu są najlepsze. Z pomarańczy przy pomocy trójkątnego noża do dekoracji możemy wyczarować piękne, pachnące ozdoby. 

Skromny kwiatuszek:

W pomarańczy naciąć 6 pasków, tak by u podstawy nie rozciąć skórki do końca. Wycięte paski zaginamy do środka.
Pomarańcza w wianuszku:
By wykonać tę ozdobę należy wyciąć 12 pasów, tak by u podstawy nie rozciąć skórki. Następnie każdy z pasków zagiąć do środka i i wsunąć szczelinę obok po lewej stronie.

 
Spiralka z pomarańczy:

Skórkę pomarańczy nacinać spiralnie jednolitym, równomiernym ruchem.
Źródło: http://delektujsie.blogspot.com/2011/12/trojkatny-noz-do-wykrawania-i-ozdoby.html

Źródło reszty zdjęć: Internet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz