Na wstępie chciałam podziękować Pani Joannie Sokołowskiej. Jest mi bardzo miło, że użyczyła mi Pani swoje przepisy i zdjęcia z pani profilów na potrzebny mojego bloga.
Niektóre zdjęcia może nie będą najlepszej jakości, ale nie liczy się wygląd ilustracji danej potrawy lecz jej smak.
Chciałabym Wam przedstawić kilka deserów autorstwa Pani Joasi.
Deser na zimno z serka i galaretki
1 czerwona galaretka
1 zielona galaretka
1 żółta galaretka
3 małe serki
Danio waniliowe
1 zielona galaretka
1 żółta galaretka
3 małe serki
Danio waniliowe
1 warstwa:Czerwona galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody, po przestudzeniu połączona z serkiem.
2 warstwa:Galaretka żółta rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody, po przestudzeniu połączona z serkiem.
3 warstwa:Zielona galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, po przestudzeniu połączona z serkiem.
2 warstwa:Galaretka żółta rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody, po przestudzeniu połączona z serkiem.
3 warstwa:Zielona galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, po przestudzeniu połączona z serkiem.
Kolorowy deser
2 galaretki żółte
2 galaretki pomarańczowe
3 łyżki syropu Grenadina
3 łyżki śmietany 36%
DEKORACJA:
(można pominąć)
2 galaretki pomarańczowe
3 łyżki syropu Grenadina
3 łyżki śmietany 36%
DEKORACJA:
(można pominąć)
bita śmietana
ciasteczka czekoladowe
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody.
Do 1 żółtej galaretki dodać śmietanę. Druga pozostaje bez dodatków.
Do jednej galaretki pomarańczowej dodajemy syrop Grenadina a druga pozostaje bez dodatków.
Pucharki ustawiamy w tortownicy i wstawiamy do zamrażarki.
Przez lejek rozlewamy do pucharków kolejno:
- galaretka żółta, schłodzić do stężenia.
- galaretka pomarańczowa z Grenadiną
- galaretką żółta ze śmietanką
- galaretka pomarańczowa
Udekorować bitą śmietaną i ciasteczkiem lub dowolnie jak lubimy. Można też pozostawić bez dekoracji.
Kolorowy deser
I WARSTWA ZIELONA
0,5 litra zielonego napoju Frugo lub Pysio, u mnie Frugo
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
II WARSTWA POMARAŃCZOWA
0,5 litra soku Multiwitamina
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
II WARSTWA POMARAŃCZOWA
0,5 litra soku Multiwitamina
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
Wykonanie w obu wersjach takie same. W jednej szklance płynu rozmieszać obie mąki a drugą szklankę płynu zagotować z cukrem. Wlać sok połączony z mąką i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia.Przelać do 2 pucharków szklanych . Podobnie wykonać drugą warstwę pomarańczową i wylać na warstwę zieloną. Kolory można zmieniać dowolnie dodając sok wiśniowy czy brzoskwiniowy.
Deser z wisienkami
1 op. Mascarpone 250 GRAM
7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
Cukier puder do smaku, 2-3 łyżki
1 cukier migdałowy 16 gram
2 żółtka
1 galaretka cytrynowa+ 1 szklanki wrzątku
Wiśnie drylowane 1 słoiczek półlitrowy, u mnie z nalewki wiśniowej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30% + cukier puder do smaku
Kawa rozpuszczalna do oprószenia deseru.
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić. Wiśnie osączyć i rozłożyć do 7 pucharków szklanych. Mascarpone , żółtka , cukier migdałowy i kwaśną śmietanę zmiksować dodając cukier puder do smaku. Dodać zimną galaretkę ale płynną. Wymieszać i rozlać do pucharków na wiśnie. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i rozłożyć do pucharków . Wierzch oprószyć kawą. Udekorować wisienkami . Schłodzić.
Banany z białą czekoladą
3 banany
1 cytryna
100 gram białej czekolady
Płatki migdałowe prażone
0,5 szklanki+ 5 łyżek śmietany słodkiej 30%
1 cytryna
100 gram białej czekolady
Płatki migdałowe prażone
0,5 szklanki+ 5 łyżek śmietany słodkiej 30%
Do kubka wrzucić połamaną czekoladę , dodać 5 łyżek śmietany i wstawić do wrzącej wody aby dokładnie rozpuścić Wyjąć kubek z wody i dodać o,5 szklanki śmietany, wymieszać W malakserze zmiksować obrane banany pokrojone w plasterki i sok z całej cytryny. Dodać białą czekoladę ze śmietaną i ponownie zmiksować. Zamiast śmietany można użyć jogurt naturalny czy owocowy lub kaszkę manną Smakija itp. Przelać mus do pucharka, oprószyć migdałami i schłodzić. Można wierzch udekorować bitą śmietana lub startą czekoladą mleczną.
Deser jagodowy z bitą śmietaną
1 słoik jagód w soku własnym
1 szklanka zimnej śmietany słodkiej 30%
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka mleka w proszku pełnego
1 szczypta soli
Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać mleko w proszku dla utrwalenia śmietany. Jagody osączyć na sitku i kilka jagódek odłożyć do dekoracji a pozostałe zmiksować podręcznym blenderem i dodać do nich ¾ ubitej śmietany, wymieszać. Przełożyć do szklanego pucharka. Na wierzch wyłożyć resztę ubitej śmietany i udekorować jagodami.
Zamiast jagód mogą być brzoskwinie z puszki lub inne miękkie owoce.
Mała i szybka przekąska ananasowo-jogurtowa
1 puszka ananasa
duży jogurt naturalny
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
Kilka łyżek soku z ananasa
3-4 łyżki orzechów (najlepsze są orzechy nerkowca)
1 łyżka syropu Grenadina
2 plastry ananasa odłożyć do dekoracji a resztę pokroić w kostkę i rozłożyć do 2 pucharów. Jogurt wymieszać z syropem klonowym i sokiem ananasowym. Połowę wlać do jednego pucharka a do drugiej połowy dodać 1 łyżkę Grenadiny, wymieszać i wlać do drugiego pucharka. Na wierzch posypać orzechy i udekorować krążkiem ananasa.
Mus czekoladowy
1 czekolada mleczna o smaku toffi
2 łyżki cukru pudru
400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
Czekoladę połamać, wrzucić do kubeczka, wlać 1 łyżkę śmietany i stopić w kąpieli wodnej mieszając cały czas, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem za pomocą miksera. Czekoladę przełożyć do miseczki, dodać trochę ubitej śmietany i wymieszać.Następnie miksując mikserem dodawać resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przełożyć do szklanych 2 pucharków. Dowolnie udekorować i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz