KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ
50 dkg mięsa mielonego
10 dkg dyni
1 cebulka
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól ,pieprz
vegeta, majeranek
zioła prowansalskie
bułka tarta do obtoczenia
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę i startą dynię, posiekaną cebulkę, jajko i przyprawy. Wyrobić masę i formować niewielkie kotleciki, można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron.
KOPYTKA Z DYNI
400 g upieczonej dyni hokkaido
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki smalcu lub olejucebula
sól
Dynię
miksujemy w blenderze, wyjmujemy na stolnice, dodajemy mąkę, jajko,
sól, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, formujemy wałeczki i
tniemy w poprzek na kawałki. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę,
wrzucamy partiami kopytka i gotujemy 3-4 minuty od czasu wypłynięcia,
odcedzamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, polewamy
kopytka.
Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, galaretki, gotować przez 10-15min. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym.
Z mąki, cukru, pr. do pieczenia, jajka i margaryny zarobić ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.Spód ciasta wyłożyć na blaszkę, na nią wylać masę dyniową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć masę dyniową, ponakłuwać widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2 kg miąszu dyni
szkl. wody
szkl. cukru
2 galaretki cytrynowe
kwasek cytrynowy
3 szklanki mąki
2-3 jajka
25dag margaryny do pieczenia
szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szkl. wody
szkl. cukru
2 galaretki cytrynowe
kwasek cytrynowy
3 szklanki mąki
2-3 jajka
25dag margaryny do pieczenia
szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, galaretki, gotować przez 10-15min. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym.
Z mąki, cukru, pr. do pieczenia, jajka i margaryny zarobić ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.Spód ciasta wyłożyć na blaszkę, na nią wylać masę dyniową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć masę dyniową, ponakłuwać widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
CIASTO Z DYNI I CUKINII
30 dag dyniszklanka startej cukinii
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
100 ml oleju
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
Dynię pokroić w
kostkę. W misce zmiksować jajka, cukier i olej, dodać startą cukinię i
resztę składników. Dynię dodajemy na samym końcu i delikatnie mieszamy.
Keksówkę (12 x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
ciasto. Pieczemy w 180 stopni ok.40 -50 minut.
ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA
Dynia makaronowa
Jajko
Mały kubeczek śmietany 12%
15 dag tartego żółtego sera
Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano
Oliwa do nasmarowania blachy
Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami oraz połową sera.Masę jajeczno-serową dodajemy do dyniowego miąższu i dokładnie mieszamy.Powstałą masę przekładamy z powrotem do dyniowych połówek, posypujemy resztą sera, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, zapiekamy 15-20 minut (w 180 st.), następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze kilka minut do zrumienienia sera.
NALEŚNIKI DYNIOWE
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki gotowanej dyni
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta sproszkowanego imbiru
olej do smażenia
Gotowaną dynię pognieść dokładnie widelcem. Do dyni dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem oleju). Dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Ja podałam swojej rodzinie te naleśniki z dżemem dyniowym, wiśniowym oraz z twarogiem.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I DYNIĄ
½ kg ziemniaków
kawałek cukinii
kawałek dyni
średnia cebula
4-5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
½ kg ziemniaków
kawałek cukinii
kawałek dyni
średnia cebula
4-5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
Ziemniaki ścieramy na tartce o małych oczkach, lekko odciskamy. Dynię i cukinię ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajka oraz przyprawy. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
„LENIWE” DYNIOWE KLUSECZKI
1 kg miąższu z dyni
250 g białego sera
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz,
śmietana,
cynamon,
cukier.
1 kg miąższu z dyni
250 g białego sera
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz,
śmietana,
cynamon,
cukier.
Miąższ dyni pieczemy do miękkości. Upieczoną dynię oraz ser biały miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, mąki i wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Na gotującą się, osoloną wodę, kładziemy po połowie łyżki ciasta. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Podajemy na gorąco, polewamy śmietaną, posypujemy cynamonem i cukrem.
ZACIERKA Z DYNIĄ
400 g dyni
1 jajko
1/4 litra wody
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 litr mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu
400 g dyni
1 jajko
1/4 litra wody
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 litr mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu
Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki i wrzucać na gotujące się mleko. Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą.
ZUPA Z DYNI Z ZACIERKAMI
1średnia cebula,
1l bulionu,
3ząbki czosnku,
1czerwona papryka,
1/2kg obranej dyni,
4dojrzałe pomidory,
1jajko,
6łyżek mąki,
100g śmietany,
słodka papryka,
po pęczku natki pietruszki i szczypiorku,
sól, pieprz,
olej.
1średnia cebula,
1l bulionu,
3ząbki czosnku,
1czerwona papryka,
1/2kg obranej dyni,
4dojrzałe pomidory,
1jajko,
6łyżek mąki,
100g śmietany,
słodka papryka,
po pęczku natki pietruszki i szczypiorku,
sól, pieprz,
olej.
Czosnek i cebulą obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Wszystko podsmażyć. Pokrojone w kostkę pomidory i miąższ z dyni oraz bulion dusić pod przykryciem ok 30min. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Ostudzić i zmiksować.
ZACIERKA:Jajko i mąkę połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i wrzucać do gorącej zupy. Na końcu dodać śmietanę i gotować jeszcze ok 20min. Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.
Taką zupę można podawać z ryżem, grzankami lub makaronem.
Taką zupę można podawać z ryżem, grzankami lub makaronem.
SZYBKA ZUPA Z DYNI
Średnia dynie,
3-4ziemniaki,
2-3marchewki,
2-3pietryszki,
Mały seler,
2cebule,
Szkl kwaśnej śmietany.
Sól, pieprz.
Średnia dynie,
3-4ziemniaki,
2-3marchewki,
2-3pietryszki,
Mały seler,
2cebule,
Szkl kwaśnej śmietany.
Sól, pieprz.
Z dyni wydrążamy miąsz (tylko on będzie wykorzystywany w zupie – bez pestek). Pozostałe warzywa obieramy, kroimy w kostkę i razem z dynią wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy 2l wody i gotujemy do miękkości (uzupełniamy wyparowaną wodę). Doprawiamy do smaku. Zupę zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietana.
Do zupy możemy również dodać bulion w kostce lub doprawi vegetą. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Dynię przekroić na dowolne kawałki,wydrążyć miąższ(pestki wybrać, rozłożyć na papierze i suszyć w otwartym piekarniku, na maluteńkim ogniu,babcia twierdzi że likwidują owsiki u dzieci) pokroić w dowolną kostkę. Zagotować wodę w dużym garnku,lekko osolić,do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową. Ugotować zalewę dodać, cukier ocet ziele i goździki, gorącą dynie, ułożyć w słoiki,zalać gotującą zalewą (w każdym słoiczku ,ma być goździk),zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia. Pasteryzować 10min.
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY
2 kg dyni
4 pomarańcze
szklanka cukru
opcjonalnie 1 cytryna
2 kg dyni
4 pomarańcze
szklanka cukru
opcjonalnie 1 cytryna
Dynię
kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na dwie godzinki, żeby
puściła soki. Następnie gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i będzie
można ją "zmiażdżyć" rozdrabniaczem do ziemniaków, albo blenderem.
Obrane ze skórki cytrusy blendujemy i razem z sokiem dodajemy do papki
dyniowej, gotujemy tak długo, aż powstanie nam odpowiednio gęsta masa. W
zależności od preferencjo dodajemy mniej lub więcej cukru, dżem trzeba
wysmakować i dosłodzić wedle uznania. Przekładamy do wyparzonych
słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz