Dziś prezentuje Wam kolejną dawkę pyszności Joanny Sokołowskiej.
Chrupanka ryżowa trójkolorowa
300g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
3 łyżki miodu naturalnego jasnego
150g masła naturalnego
3 szczypty soli
1 łyżki syropu Grenadinadg
150g ryżu preparowanego
Keksówka wysłana papierem do pieczenia
I WARSTWA BIAŁA: 150 gram białej czekolady, 1 łyżka miodu i 50 gram
masła stopić na jednolitą masę, dodać 50 gram ryżu i bardzo dokładnie
wymieszać. Wyłożyć ugniatając do keksówki.
II WARSTWA BRĄZOWA: 150
gram gorzkiej czekolady, 1 łyżka miodu, 50 gram masła stopić na
jednolitą masę, wsypać 50 gram ryżu, wymieszać i wyłożyć do keksówki na
białą warstwę.III WARSTWA RÓŻOWA: 150 gram białej czekolady, 1 łyżka miodu, 50 gram masła stopić na jednolitą masę, dodać syrop Grenadina, wymieszać, dodać ryż 50 gram i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na warstwę brązową w keksówce
Szyszki z czekoladą
Ryż preparowany ok. 120 gram
100 gram masła
400 gram kajmaku
100 gram gorzkiej czekolady 70 %
2 łyżki Amaretto, lub dowolny aromat np. rumowy
Do rondla wrzucić połamaną czekoladę, dodać kajmak mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej masy wlać Amaretto i dodać ryż preparowany. Wymieszać dokładnie. Ręce maczać w wodzie i formować kulki , układać pojedynczo na filii aluminiowej i lekko zmrozić
Szyszki o smaku kawowym
300g krówek
200g masła
Szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100g ryżu preparowanego
W rondlu stopić masło ze szczyptą soli, dodać cukierki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia
Pod koniec wsypać kawę i wymieszać. Zestawić z ognia i dodać ryż preparowany. Z gorącej masy formować kulki, maczając ręce w zimnej wodzie. Ułożyć je na tacy wysłanej folią i schłodzić. Ja wstawiłam je na kilka minut do zamrażarki. Z tej porcji było 22 szyszki. Kto nie lubi kawy można ją pominąć.
Pod koniec wsypać kawę i wymieszać. Zestawić z ognia i dodać ryż preparowany. Z gorącej masy formować kulki, maczając ręce w zimnej wodzie. Ułożyć je na tacy wysłanej folią i schłodzić. Ja wstawiłam je na kilka minut do zamrażarki. Z tej porcji było 22 szyszki. Kto nie lubi kawy można ją pominąć.
Pyszne kokosanki z ciasta miodowego
2 niepełne szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 3%
ok. 1 szklanki cukru drobnego
100 gram masła miękkiego
4 całe jajka
4 łyżki miodu płynnego gryczanego
POLEWA:
1 i 1/3 szklanki cukru,
1 szklanka mleka 3 %,
300 gram masła,
50 gram kakao.
zagotować.
ORAZ
Wiórki kokosowe
Masło zmiksować, dodając cukier, potem jajka (stopniowo), następnie miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mleko.Wlać ciasto do blaszki o wymiarach 18/25cm natłuszczonej masłem i oprószona bułką tartą. Piec ok.1 godzinę w 180 st. Na początku na 2 grzałki(góra, dół), a po 30-40 minutach tylko na dolną grzałkę. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty o dowolnej wielkości. Maczać je w polewie i otaczać w wiórkach kokosowych.
Trufle z białej czekolady
6 łyżek mleka 3%
Szczypta soli
100 gram białej czekolady dobrej jakości
1 łyżka cukru waniliowego domowego lub 16 gram gotowego
100 gram zmielonych płatków migdałowych
5 czubatych łyżek drobnych wiórek kokosowych białych
100 gram zmielonych biszkoptów, ja to robię w młynku do mielenia kawy
Białe wiórki kokosowe do panierki
14 migdałów bez skórki, można je pominąć
Mleko podgrzać ze szczyptą soli, rozpuścić w nim białą czekoladę, dodać cukier waniliowy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, zmielone biszkopty. Dokładnie wymieszać.
Maczając ręce w wodzie formować kulki. Do środka dać po 1 migdale, można pominąć.
Otaczać w kokosie i układać na tacy oprószonej kokosem. Schłodzić.
Trufle z płatków owsianych
0,5 kg płatków owsianych górskich( bo te są najlepsze),
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao,
250 gram masła,
8-10 łyżek mleka 3%,
cukier waniliowy 16 gram,
wiórki kokosowe do otaczania lub prażone pestki słonecznika.
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wanilią, kakao, szczyptą soli. dodać płatki górskie, wymieszać, podgrzać 5 minut bardzo dokładnie mieszając, aby masa się nam nie przypaliła. Gdy masa jest zbyt rzadka dodać mleka w proszku pełnego. Można dodać kilka kropel aromatu rumowego. Maczając ręce w zimnej wodzie formujemy kulki i otaczamy w wiórkach lub słoneczniku ew. mielonych biszkoptach.
Można też zrezygnować z panierki. Tradycyjnie rozłożyć kulki na tacy, lekko zamrozić i przełożyć do woreczka foliowego, trzymać w chłodzie lub zamrozić.
Trufelki muslinowo- bakaliowe
370 gram Musli śniadaniowe z rodzynkami i orzechami
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao ciemnego np. Deco Moreno z Biedronki
230 gram masła
8 łyżek smietany kremówki 30%
1 łyżka domowego cukru waniliowego
Szczypta soli
Kilka kropel aromatu rumowego
3 łyżki wiórek kokosowych
Około 7 łyżek kaszki mleczno- ryżowej
kokos do panierki
Do rondla wlać śmietanę, dodać masło, sól, cukier, kakao, wanilię, mieszać do rozpuszczenia masła i cukru. Do masy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać dokładnie. Następnie dodać musli śniadaniowe, wymieszać, dodać kaszkę Nestle i aromat. Podgrzewać mieszając ok. 5 minut. Masa ma być gęsta. Ręce maczać w wodzie i formować kulki, panierować je w kokosie i układać na tacy wysłanej folią aluminiową. Lekko zmrozić.
Pyszne mascarponki ryżowe
2 opak. mascarpone po 250 gram
145 gram ryżu preparowanego
2 cukry waniliowe
(trzeba go zemleć, bo inaczej czuć troszkę go w Mascarponkach)
2-3 łyżeczki cukru pudru
zapach śmietankowy
70 gram podłużnych biszkoptów pokruszonych na proszek
Do mascarpone dodać cukiery, zapach i wymieszać. Następnie dodać ryż preparowany. Dokładnie połączyć. Formować kulki i panierować w pokruszonych biszkoptach. schłodzić. Można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz