sobota, 7 grudnia 2013

"Różyczki z mandarynek."

Do wykonania takich różyczek potrzebujemy dowolnego cytrusa. 
Ja z własnego doświadczenia polecam mandarynki. 
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty itp mają troszkę grubszą skórkę, która jak dla mnie potrzebuje dodatkowej obróbki w celu zmniejszenia jej grubości.

1. Mandarynkę myjemy i wycieramy.
 
2. Obieramy tak jak jabłko – zaczynamy od góry do dołu – powstaje długi i cienki spiralny pasek.

3. Zwijamy pasek powstały ze skórki tak, by przypominał kwiat róży.
4. Kładziemy w ciepłe i przewiewne miejsce do wysuszenia.
Nie możemy jej suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ skórka brzydko będzie się wykręcać, a duża wilgoć spowoduje, że kwiat nam spleśnieje.

Po kilku dniach kwiat jest gotowy. Możemy go użyć np. w kompozycji z suszonych liści i kwiatów oraz stroikach świątecznych.
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz