poniedziałek, 16 grudnia 2013

"Ciasteczka pachnące Bożym Narodzeniem"


Mamy grudzień, więc wszyscy stopniowo szykują się do Świąt Bożego Narodzenia, które zbliżają się wielkimi krokami. Ja także pomalutku rozpoczynam przygotowania. Ostatnią sobotę spędziłam na porządkach świątecznych. Również piekłam pyszne i aromatyczne świąteczne ciasteczka. Zwyczaj pieczenia amioniaczków i pierniczków w moim domu istnieje od zawsze. Bez tych wypieków Święta Bożego Narodzenia nie posiadają swojego uroku i odpowiedniego smaku na podniebieniu. Jeszcze nie są one udekorowane, lecz zabiorę się za to w najbliższym czasie. 

 AMONIACZKI

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki amoniaku
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 jajek (odlać jedno białko do smarowania)
  • 30 dag czystego smalcu
  • cukier kryształ do posypania
  • mąki tyle ile ''zabierze'' ciasto, ma być elastyczne

Część mąki przesiać na stolnicę, dodać posiekany smalec. Jajka rozbić z cukrem i amoniakiem. Dodać do mąki i smalcu. Zagnieść. W miedzy czasie dodać śmietanę i resztę mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką lub foremkami ciasteczka. Amoniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzlować rozbitym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec ok 5-7 min w temperaturze 200 stopni. Ciastka można upiec bez dodatku białka i cukru, a w zamian za to po upieczeniu można udekorować polewą i lukrem.

PIERNICZKI
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki wody
  • 11/2 szklanki miodu
  • 1 żołtko
  • 2 jajka całe
  • Paczka przyprawy do piernika
  • 90 dag mąki
  • 2 łyżeczki amoniaku

Z wody i cukru ugotować syrop. Miód, jajka, żółtko, amoniak i przyprawę wymieszać z 5 łyżkami mąki na jednolitą masę. Resztę mąki ma stolnicę, dodać ciepły syrop i resztę składników. Ciasto wyrobić na gładko, po wyrobieniu odłożyć je 12 godzin, następnie dobrze przerobić . Rozwałkować i wykrawać różnego kształtu pierniczki. Ciastka układać na lekko natłuszczonej blaszce i piec w bobrze nagrzanym piekarniku do złotego koloru. Ciepłe zbierać z blachy ,układać na desce, ostudzić i ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz