Mamy grudzień, więc wszyscy stopniowo szykują się do Świąt Bożego Narodzenia, które zbliżają się wielkimi krokami. Ja także pomalutku rozpoczynam przygotowania. Ostatnią sobotę spędziłam na porządkach świątecznych. Również piekłam pyszne i aromatyczne świąteczne ciasteczka. Zwyczaj pieczenia amioniaczków i pierniczków w moim domu istnieje od zawsze. Bez tych wypieków Święta Bożego Narodzenia nie posiadają swojego uroku i odpowiedniego smaku na podniebieniu. Jeszcze nie są one udekorowane, lecz zabiorę się za to w najbliższym czasie.
AMONIACZKI
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki amoniaku
- 1 szklanka śmietany
- 5 jajek (odlać jedno białko do smarowania)
- 30 dag czystego smalcu
- cukier kryształ do posypania
- mąki tyle ile ''zabierze'' ciasto, ma być elastyczne

Część mąki przesiać na stolnicę, dodać posiekany smalec. Jajka rozbić z cukrem i amoniakiem. Dodać do mąki i smalcu. Zagnieść. W miedzy czasie dodać śmietanę i resztę mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką lub foremkami ciasteczka. Amoniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzlować rozbitym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec ok 5-7 min w temperaturze 200 stopni. Ciastka można upiec bez dodatku białka i cukru, a w zamian za to po upieczeniu można udekorować polewą i lukrem.
PIERNICZKI
Z wody i cukru ugotować syrop. Miód, jajka, żółtko, amoniak i przyprawę wymieszać z 5 łyżkami mąki na jednolitą masę. Resztę mąki ma stolnicę, dodać ciepły syrop i resztę składników. Ciasto wyrobić na gładko, po wyrobieniu odłożyć je 12 godzin, następnie dobrze przerobić . Rozwałkować i wykrawać różnego kształtu pierniczki. Ciastka układać na lekko natłuszczonej blaszce i piec w bobrze nagrzanym piekarniku do złotego koloru. Ciepłe zbierać z blachy ,układać na desce, ostudzić i ozdobić.
- 1 szklanka cukru pudru
- ¾ szklanki wody
- 11/2 szklanki miodu
- 1 żołtko
- 2 jajka całe
- Paczka przyprawy do piernika
- 90 dag mąki
- 2 łyżeczki amoniaku
Z wody i cukru ugotować syrop. Miód, jajka, żółtko, amoniak i przyprawę wymieszać z 5 łyżkami mąki na jednolitą masę. Resztę mąki ma stolnicę, dodać ciepły syrop i resztę składników. Ciasto wyrobić na gładko, po wyrobieniu odłożyć je 12 godzin, następnie dobrze przerobić . Rozwałkować i wykrawać różnego kształtu pierniczki. Ciastka układać na lekko natłuszczonej blaszce i piec w bobrze nagrzanym piekarniku do złotego koloru. Ciepłe zbierać z blachy ,układać na desce, ostudzić i ozdobić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz