piątek, 27 grudnia 2013

Moje świąteczne słodkości.

WAFLE

1 miętowo-jabłkowa galaretka
125 g margaryny
½ szkl cukru
100 ml śmietany
dżem dyniowy

Margarynę z cukrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Dodać sucha galaretkę wymieszać ,wlać śmietanę zagotować. Zimna masą przekładać wafle na przemian z dżemem. Przycisnąć gotowe wafle deseczką i zostawić aby zmiękły.
SERNIK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY
2 łyżki zmiksowanych wafelków czekoladowych
1,5 łyżki roztopionego masła 
250 g serka wiejskiego
250 g serka kremowego
2 jajka 
2 białka
1 szklanka cukru
¾ szklanki kakao
¼ szklanki soku z pomarańczy
Skórka starta z pomarańczy
Tabliczka posiekanej półsłodkiej czekolady

Zmiksowane wafelki wymieszać z masłem, wyłożyć tortownicę o śr.25 cm. Piec 10 min. w 160 stopni. Serki połączyć z jajkami i białkami. Dodać połączony cukier z kakao, sok i skórkę z pomarańczy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie połączyć z masą serową. Masę przełożyć na podpieczony wafelkowy spód. Sernik piec ok. 45 min. w temp.160 stopni. Upieczone ciasto schłodzić.


MIODOWNIK
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
150 g margaryny
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu1 łyżeczka sody 
MASA ORZECHOWA:2/3 szklanki posiekanych orzechów125 g margaryny3 łyżki mioduKREM:2 szklanki mleka200 g masłaCukier wanilinowy5 łyżek cukru3 czubate łyżki kaszy manny2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Podzielić na 3 części.

Składniki masy orzechowej zagotować. Ugotować kaszę manną na mleku z cukrem wanilinowym. Ostudzoną utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Do połowy dodać kakao.

2 części ciasta upiec w jednakowych blaszkach. w 180 stop. na złoty kolor. Na 3 część ciasta wyłożyć masę orzechową,. piec ok.15 minut. Ciasta przekładać masą (na wierzchu ciasto z orzechami)

SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI
 CIASTO:
1 ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
10 dag masła
2 jajka
Cukier wanilinowy
2 łyżki miodu
Łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
1 kg jabłek
Łyżka wody
½ szklanki cukru
5 dag rodzynek
¼ łyżeczki cynamonu
Łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA
20 dag „Krówek”
6 łyżek płatków owsianych
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu

Obydwie mąki na stolnicę ,dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, schłodzić. Formę wylepić ciastem i podpiec ok. 10 minut. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać wodę, cukier, rodzynki. Poddusić i odparować. Schłodzone jabłka posypać cynamonem oraz mąką ziemniaczaną i wymieszać.

Krówki stopić, a płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Tak przygotowane składniki wymieszać dokładnie z cukrem i miodem. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Ciasto piec 40 minut w temp.180 stopni.
W trakcie pieczenia można ewentualnie przykryć folią aluminiową.

TĘCZOWE CIASTO Z MIĘTOWĄ MASĄ

CIASTO:
7 jajek
Szklanka cukru pudru
Szklanka mąki i 2 łyżki
½ szklanki oleju
½ szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
2 łyżki kisielu wiśniowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
2 szklanki wody
2 opakowania miętowej galaretki
½ litra śmietany
2 op. Śnieżki

Łyżka likieru miętowego

Białka z cukrem ubić na sztywną piane. Dodać żółtka i razem zmiksować. Szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z odłożoną mąką, trzecią z kakao, a czwartą z kisielem. Na środek przygotowanej blaszki wykładać po 3 łyżki każdej porcji ciasta, zaczynając od ciasta z makiem, a kończąc na cieście z kisielem. (Mnie troszkę poniosła fantazja i okazało się, że po przekrojeniu na 2blaty  utworzyłam motylka.) Ciasto piec 40 minut, a po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.


Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać likier, tężejącą galaretkę i wymieszać. Blaty ciast przełożyć kremem i całość polać polewą wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz