Tort ten wykonałam kilka lat temu, z okazji Konkursu ciast na Dożynki w Witnicy.
Był on dla mnie nie lata wezwaniem. Musiałam wykazać się sporą dawką cierpliwości. Ulepienie, któregoś z tych z zwierząt zabierało mi dużo czasu i energii, ale za to efekt ... powalający na kolana.
Sposób układania rolad |
CIASTO:
12 jajek,
12 łyżek cukru,
12 łyżek mąki.
NADZIENIE ROLAD:
1kg jabłek,
6 łyżek wody,
¾ szkl cukru,
Pół galaretki wiśniowej,
Pół galaretki agrestowej. (ja dodatkowo dodałam barwniki w
płynie)
KREM KOKOSOWY:
5żółtek,
¾ szkl cukru,
0,5l mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
Cukier wanilinowy.
3-5łyżek kokosu,
Kostka masła.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania
dodawać po żółtku. Nast. stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier przestanie
być wyczuwalny. Nast. dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Upiec 3 biszkopty.
(Ja upiekłam jeden okrągły-na spód. Można upiec prostokątny). 2 jeszcze ciepłe
wyjąć z formy i zawinąć w lekko wilgotne ściereczki.
Obrane jabłka pokroić i uprażyć na papkę z wodą i cukrem.
Podzielić na 2części. Do jednej dodać galaretkę wiśniową, a do drugiej
agrestową. Wystudzonymi masami jabłkowymi posmarować rozwinięte ze ściereczek
rolady. Jedną masą czerwoną, drugą zieloną. I starannie zawinąć. Gdy rolady
całkowicie stężeją pokroić je w cienkie plastry (ok. 1cm).
Żółtka z cukrem utrzeć na gładka masę. W połowie szkl.
zimnego mleka rozrobić mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i energicznie
mieszając wlać do masy jajecznej. Dokładnie ucierać a nast. (nie przerywając
ucierania) wlewać rozrobioną mąkę. Wszystko razem mieszając zagotować budyń.
Ostudzony budyń utrzeć z masłem dodając kokos.
Spód ciasta (tzn. trzeci nie zrolowany) posmarować odrobiną
kremu. Nast. układać jeden obok drugiego plastry rolad w jednym koloru obok
drugiego. Na warstwie rolad posmarować trochę kremu i ponownie układać plastry
ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. (Można układać warstwy
rolad w szachownicę). Dowolnie ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz