1 kg płatów śledziowych
5 cebul
¼ szklanki cukru
¼ szklanki octu
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
15 dag rodzynek
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Cebule
obieramy, kroimy w talarki i szklimy na oleju. Dodajemy listki laurowe i
ziele. Mieszając dodajemy cukier, ocet, rodzynki i koncentrat
pomidorowy. Gotujemy ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewę
studzimy. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki i układamy na przemian z
zimną zalewą w naczyniu.
BABCINE ŚLEDZIE MARYNOWANE
8/10 płatów śledziowych
Około 2 szklanek wody
Pół szklanki octu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Około 2 łyżeczek cukru
4 duże cebule
W garnku zagotować wodę z octem i dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz, obraną i pokrojoną w piórka, cebulę . Wszystko gotować na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Zalewę odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić ,w słoiku układać warstwami, na przemian śledzie i ugotowaną cebule. Na koniec całość zalać zimną zalewą, słoik zakręcić i odstawić przynajmniej na 3 dni, wstawić do lodówki.
RYBA PO GRECKU
filet z pangi, mintaja lub dorsza - 1 kilogram
Przyprawa do ryb
3 łyżki Ketchupu
4 sztuki średnie marchewki
por, pietruszka, seler, cebula(2-3szt.), papryka
liść laurowy, ziele angielskie
cukier
mąka
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
Filety przypraw przyprawami, oprósz mąką i usmaż na oleju. Warzywa obrać zetrzeć na grubej tarce, cebula i papryka w kostkę, por w piórka. Podsmażyć do miękkości.
Podlać wodą, dodać sól cukier, pieprz, koncentrat, ketchup.
Filety ułóż w półmisku i przykryj usmażonymi warzywami z sosem.
2 duże cebule
1 duży słoik ogórków konserwowych
1 duży słoik papryki konserwowej
ZALEWA
2szkl wody
½ Szkl oleju
1 przecier pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu sól
Płaty ryby smażymy w cieście naleśnikowym.Cebule kroimy w piórka i podsmażamy. Ogórki kroimy w plastry, paprykę w paski. Zalewę gotujemy, dodajemy pokrojone warzywa, chwilkę dusimy. W naczyniu rybę przekładamy na przemian warzywami. Zalewamy gorącą zalewą. Podajemy na zimno.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM I GRZYBKAMI
½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
2 cebule
2 kiszone ogórki
4 ugotowane jajka
Kilka marynowanych grzybków
2-3 płaty śledziowe pokrojone w kostkę
Szklanka majonezu
Czubata łyżeczka musztardy
Ziemniaki, cebulę, ogórki, jajka, grzybki kroimy w kostkę. Mieszamy z musztardą, majonezem, przyprawiamy.
KROKIETY KAPUŚCIANE INACZEJ
CIASTO
1 kg mąki
1 kostka margaryny roztopionej
10 gag drożdży
¾ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
FARSZ
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
500 g pieczarek
Sól, pieprz majeranek
Olej
Jajko
Bułka tarta do panierowania.
Mleko
lekko podgrzać. Dodać rozdrobnione drożdże i odstawić na chwilę. Mąkę
połączyć z margaryną, 1/4 szklanki wody i solą. Wlać rozczyn zagnieść
ciasto. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty. Na każdy wyłożyć
wcześniej przygotowany farsz, zwinąć w rulonik. Krokiety obtaczać w
jajku i bułce tartej. Układać na blaszce. Piec 20 minut w temp.200
stopni.
KOTLETY ZIEMNIACZANO-KAPUŚCIANE Z SOSEM GRZYBOWYM.
Kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg kiszonej kapusty,
2cebule,
Sól, pieprz.
Jajko,
Majeranek,
Bułka tarta.
2 łyżki mąki.
Kapustę obgotowujemy, odciskamy i drobno kroimy. Ziemniaki mielimy. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Kapustę, ziemniaki, cebulę łączymy, wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu.
WIGILIJNY BARSZCZYK Z USZKIEM
PIEROGI Z MAKIEM I BAKALIAMI
PIEROGI I USZKA
"Nowa odsłona" pierogów z Kapustą i grzybami, Ziemniakami i kiszoną
kapustą oraz Uszek polega na tym, że jeszcze nie ugotowane pierogi i
uszka wrzucamy na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz.
"WORKI" ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA
Z ciasta pierogowego wycinamy duże koła. Na środek nakładamy farsz taki sam jak do pierogów z kapustą i grzybami. Ciasto delikatnie składamy jak sakiewki i zwijamy do o koła jak "cukierki". Tak otrzymane "worki" wkładamy na bardzo mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Najlepiej smakują na gorąco.
SAŁATKA JARZYNOWA
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
KLUSKI Z MAKIEM
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI